JKA Karate is meer dan stampen, slaan, medailles winnen, bekers verzamelen… Het heeft ook een invloed op het dagelijkse leven. Er is dojokun, nijuukun… In “filosofie” proberen we karate filosofisch te benaderen.  

29/11/2015

Filip Vroman :

Als je lang genoeg karate doet – wat ik iedereen toewens- zal je vaststellen dat bepaalde feiten in je leven, buiten de karate, zo zijn of gebeuren dankzij je “karateleven”. In de jka-karate gaat het niet alleen om zichzelf verdedigen tegenover een aanvaller die je fysiek kwaad wil aandoen; onrechtstreeks gaat het ook over een levenshouding, die je mentaal beschermt. Dingen die tijdens de training gebeuren helpen je ook in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld enkele weken terug liet ik iedereen zijn kata alleen uitvoeren. Iedereen voelde zich ongemakkelijk in het uitvoeren van iets wat je in groep zonder problemen doet. Sommigen zullen zichzelf vervloekt hebben dat ze een fout maakten die ze anders niet zouden maken en dat ze afgegaan zijn tov de anderen.

In één van de eerste trainingen heb ik al eens een poging ondernomen om wat karatefilosofie naar voor te brengen…nl over “onze grootste vijand”.

Wat je tijdens en na die kata ervaren hebt, zijn de angsten, de zwakheden die we allemaal voelen en waardoor we in het dagelijkse leven niet slagen in onze doelstellingen, onze dromen : onze grootste vijand.

Waarom mag je geen fouten maken, ken je mensen die nooit fouten maken ??Elk mens heeft recht om fouten te maken, alleen mag men ze niet blijven maken. We moeten er uit leren en verder evolueren.

Vonden de anderen je belachelijk omdat je fouten maakte ??? Ik in elk geval niet, ik voelde mee met zij die misten omdat ik weet hoe het aanvoelt als je een fout maakt die je normaal niet maakt.

Het is belangrijk dat je tijdens de training aan je houding werkt…”oi”…klaarstaat, rechtop, voor je kijken , armen gestrekt voor je….Hetzelfde voor het klaarstaan in gevecht (gohon kumite)…Je moet tonen dat je klaar bent voor de aanval of de afweer. Als je zo werkt draag je dit mee in het dagelijkse leven.

Leer lopen met rechte schouders, kijk mensen recht aan, sta stevig op de grond (shizentai….). Hiermee zeg je : hier ben ik met mijn gaven en gebreken, ik ben te nemen zoals ik ben maar pas op, met mij valt niet te sollen….

Ook ik ervaar dat in mijn dagelijks leven…

Mijn baas is , om het zacht uit te drukken, niet van de gemakkelijkste, opvliegend van aard.

Hij heeft al iedereen uitgekafferd, dat het niet meer normaal is, sommige collega’s roepend uitgemaakt, alleen… mij niet ?? Waarom durft hij het niet aan…Het antwoord is : houding….

Als hij mij aanspreekt en ik voel enige agressie…sta ik recht, ik blijf niet op mijn stoel zitten.. Fysiek en psychologisch komen we zo op gelijke hoogte. Ik kijk hem recht aan, met rechte schouders. Als hij mij een vraag stelt, wacht ik het einde van zijn betoog af (toon respect) en geef dan een gepast, overdacht antwoord. Ik gebruik nooit woorden als ; euh…misschien, …ik weet niet zeker, ..mogelijks, ….Mijn antwoorden bevatten geen twijfel, zijn rechtstreeks.

Bv : ik heb inderdaad een fout gemaakt omdat…..maar ondertussen is het zo en zo opgelost en….heb ik…..ondernomen om te verhinderen dat het nog gebeurt….

Als hij een vraag stelt en ik weet het niet dan is mijn antwoord…”ik weet dat niet” en verder geen commentaar of “ik ga het uitzoeken en geef een antwoord tegen….” Dat antwoord kan dan ook opnieuw zijn …”ik heb het opgezocht maar heb niets gevonden”…

Mijn collega’s daarentegen durven hem niet aankijken, zitten ongemakkelijk op hun stoel, met hangende schouders….ze geven zich al gewonnen nog voor het gevecht. Terwijl hij roept proberen ze hem te onderbreken …”ma ja….” “euuhh..” ze beginnen te stotteren…

Dit vind je ook terug in je trainingen….Je staat recht tegenover je partner, je kijkt hem recht aan . Je valt zelfbewust uit. Je kondigt je aanval aan en valt aan. Als je aanvalt, doe je dat zo goed als jij zelf kan, ongeacht wie voor je staat. Weert de andere de aanval feilloos af…ok “so be it”…je deed je uiterste best.

Vele karaterichtingen en scholen vinden kata’s belachelijke stuff of doen dit alleen met wedstrijd intentie. Maar kata is zoveel meer…het is houding, streven naar perfectie, zelfbewustzijn, …..

Kata is gevecht met jezelf.

facebookby feather